Leestips voor thuis

De kinderen leren lezen aan de hand van structureerwoorden die we ‘in stukken hakken’ (= in losse klanken laten verdelen) om die stukjes (klanken) vervolgens weer aan elkaar vast te plakken.

 

Als uw kind vraagt: wat is dat voor een letter? – zeg dan: dat is de rrr (of de sss of fff, enz.). Zeg nooit: dat is de ‘er’ (of de ‘es’ of de ‘ef’).

Spel de dubbelklanken (eu, ei, of oei enz.) nooit als twee aparte klanken (e en u) maar zeg gewoon: ‘eu’ (of ei, oei enz.).

Op de site www.veiliglerenlezen.nl vindt u informatie over het leesproces van uw kind zoals welke woorden en letters heeft uw kind tot dusver al geleerd, informatie over boekjes, spelmateriaal en het tijdschrift maan,roos,vis en spel- en/of knutselideetjes etc.

In de boekhandel zijn ook spelmaterialen te koop van Zwijsen die aansluiten op de leesmethode Veilig leren lezen.

Maak lezen aantrekkelijk: kies samen met uw kind boekjes uit in de bibliotheek (gratis) of boekhandel. Kies boekjes iets boven het leesniveau van uw kind.

Voorlezen blijft belangrijk, ook als uw kind zelf al (een beetje) kan lezen. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling van uw kind. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. Door met uw kind te praten over het boek wordt hij of zij ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan.

 

Ook leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert bovendien de fantasie van uw kind. En afhankelijk van het onderwerp van het boek leert uw kind veel van de wereld om zich heen. Voorlezen over een onderwerp waar uw kind op dat moment erg mee bezig is (angst, dood, ziekenhuisopname etcetera) kan hem of haar ook steun bieden en een goede manier zijn om met uw kind in gesprek te komen over deze onderwerpen.
Maar ook het gevoel van veiligheid wat kinderen krijgen, het plezier wat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die uw kind krijgt tijdens het voorlezen zijn van belang voor de ontwikkeling van uw kind.
Het samen lezen van een boek kan helpen rust en regelmaat te brengen. Kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen en door op vaste tijden voor te lezen kan er ook regelmaat en vaste structuur in de dag geboden worden. Zo kan voorlezen een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan.

Het woordje ‘maan’ wordt in stukken gehakt: mmm – aa – nnn (dus niet em – aa – en!). Aan elkaar vastgeplakt staat er dus…… maan.